diumenge, 18 d’agost del 2024


“El nen 44”, és el debut literari de Tom Rob Smith, publicat ací per La Magrana i traduït al català per Librada Piñero. La novel·la (primer volum d’una trilogia sobre el personatge protagonista) conta la història de Leo Demidov, un oficial del MGB (el predecessor del KGB), entestat a investigar una sèrie d'assassinats horripilants que van tindre lloc a la Unió Soviètica enmig d’un malson estalinista-orwellià. La història està basada en l'assassí de la vida real Andrei Txikatilo, conegut com l'Estripador de Rostov o el Carnisser de Rostov, que va ser responsable de 52 assassinats, la majoria dones i nens. 

Tot i que, si us he de ser sincer, el llibre m’ha semblat més bé una història sobre la supervivència en l'opressiva Rússia de Stalin que sobre la resolució d’un crim. Hi ha una tensió constant i indefugible sobre què passarà després de cada esdeveniment. No se li pot negar a l’autor l’habilitat per introduir petits trucs argumentals i enginyosos i com aconsegueix submergir-nos en una atmosfera tan angoixosa. Només per la manera tan convincent en la que està escrita paga la pena llegir-la. Els personatges de la novel·la són satisfactòriament complexos i plens de matisos. Cadascun d’ells va patint una metamorfosi davant cada repte que ha d’afrontar, cosa que els fa dubtar sobre les seues conviccions i, fins i tot, sobre els afectes que mantenen entre ells. 

Us confesse que he gaudit d’allò més llegint-lo (com feia temps!). Un viatge ple de girs inesperats, una trama trepidant i amb un final emocionant. Si us agrada el thriller intens, aquest us farà el pes.